Diş hekimi Korkusu ile Nasıl Baş Edebiliriz?

Diş hekimi koltuğunda yaşanan bazı travmatik deneyimler, bilinçsiz kişilerce iğne, doktor, dişçi unsurlarının çocuklar için tehdit olarak kullanılması ya da bir başkasının yaşadığı kötü deneyimleri onun ağzından dinlemek hastane, doktor ya da diş hekimi korkusuna sebep olabilir. Günümüzde okul öncesi eğitimde ağız ve diş sağlığı ile ilgili eskiye göre daha bilinçli eğitimler verilmesine ve çocukların çok daha bilinçli yetiştirilmesine rağmen küçük yaşlarda doktor korkusu yaşanabilmektedir. Çocuk yaşlarda henüz böyle bir anksiyete başlamadan çocuğunuz diş hekimiyle tanıştırılmalı, herhangi bir problem yaşamadan dişhekimi kontrollerine gitme alışkanlığı kazandırmalı ya da zaman zaman dişleriyle ilgili problem yaşayabileceği ve bunun için tedavi görmesi gerekebileceği aile, öğretmen ya da çocuğa yaklaşımı onun yaşına uygun bir diş hekimi tarafından anlatılmalıdır. Aile üyelerinden yakın zamanda tedavi geçirmiş birisi var ise çocuğa tecrübelerini anlatırken seçeceği dilde çok özenli olmalıdır. İlk kez diş hekimi muayenesine giden bir çocuktan hemen koltuğa rahatça uzanması beklenmemeli; eldiven, ışık, ayna gibi malzemeleri tanımasına izin verilmeli, ilk seans genelde bir tanışma seansı olarak geçirilmelidir. Klinik şartları çocuk hasta almaya müsait olan ve çocuk hasta ile iletişim konusunda kendine güvenen bir hekim seçilmelidir. Çocuk işlem için hiç bir zaman zorlanmamalı, sinirlenerek ya da öfkeyle değil, otoriter fakat çocuğu endişelendirmeyecek bir dille yaklaşılmalıdır.

Kimi zaman da çocuk yaşta değil yetişkin bireylerde de diş hekimi anksiyetesi görülebilmektedir. Genelde altında yine kötü tecrübeler yatmakla beraber çoğu zaman hastalar anksiyetesinin kaynağını hatırlayamazlar.
Yetişkin yaşta bu endişeyle baş edebilmek için;

  • Hekiminizi işleme başlamadan önce bu konuda uyarlamalı, stres anında nefes darlığı, mide bulantısı, çarpıntı gibi yaşadığınız fiziksel durumları hekiminize anlatmalısınız.
  • İletişiminizin uyduğu, rahatlıkla sıkıntılarınızı dile getirebileceğiniz bir diş hekimi seçmeli fakat işlem sırasında ona herhangi bir müdahalede bulunmamalısınız.
  • Yakınlarınızın, akraba ya da komşularınızın tecrübelerini değil diş hekiminizin profesyonel görüşlerini dikkate almalısınız.
  • İşlem sürelerini öğrenerek ihtiyaç duyarsanız ve tedavi de uygun ise ilk seansları daha kısa tutarak işlemi bir kaç seansa bölmesini rica edebilirsiniz.
  • Tedaviye giderken rahat kıyafetler giymeli, hekiminizden sizin için sizi rahatlatacak bir müzik ya da video açmasını isteyebilirsiniz.
  • İşlemden önce kesinlikle internette araştırma yapmaya çalışmamalısınız, bu hem gerçekçi olmayacak hem de sizi daha çok endişelendirecektir.
  • Randevu saatlerinizi kliniğin daha sakin olduğu zamanlara denk getirebilirsiniz.
  • Yıllar önce sizin ya da bir başkasının yaşadığı tecrübenin üzerinden geçen zaman içinde ilaçlar ve materyallerinin geliştiğini ve bunun da tedavi sürecini hasta için de doktor için daha konforlu hale getirdiğini bilmelisiniz.

Tüm bu bilgilere rağmen korkunuzu yenemiyor ve ihtiyacınız olmasına rağmen tedaviden kaçıyor iseniz profesyonel bir destek almalısınız.

Dişeti Kanaması Neden Olur?

Sağlıklı bir diş etinde kanama olmamalıdır. Diş eti kanamaları dişeti kenarlarında birikmiş plak ya da diş taşlarından kaynaklanır ve doğru zamanda bu etkenler ortadan kaldırılmaz